Warszawa
Jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą?

Nie ma nic lepszego niż filiżanka aromatycznej, świeżo zmielonej kawy o poranku lub w ciągu dnia. Pobudzające, smakowita i niesamowicie pachnące ziarna kawy są starannie dobierane przez jej smakoszy, którzy poszukują najlepszych jej gatunków. Jakie są poszczególne odmiany kawy i którą z nich najlepiej jest wybrać stosownie do swoich upodobań - oto kilka najważniejszych cech charakterystycznych różnych rodzajów i mieszanek kaw ziarnistych.

 

Cechy kawy arabiki

Szacuje się, że kawa ziarnista z odmiany arabika stanowi około 70-80% rynku sprzedaży aromatycznych ziaren. Uprawiana na terenach górzystych, na wysokości 800-2200 m n.p.m., arabika rośnie na glebach wulkanicznych, odpowiednio nasłonecznionych, ale też w miejscach z dość obfitymi opadami deszczu. Tak specyficzny mikroklimat wytwarzający się na plantacji znacząco wpływa na smak i aromat kawy arabika. Koneserzy kawy zwracają uwagę na bardziej łagodny smak, brak charakterystycznej goryczki, którą można odnaleźć w odmianie robusta oraz bogaty aromat, co powoduje, że na ogół jest ona nieco droższa od innych odmian. Znajdziemy w niej także więcej lipidów i cukrów niż w kawie robusta, a z kolei nieco niższy jest poziom kofeiny. Niezależnie od tego jest wyjątkowo cenioną i poszukiwaną kawą na rynku i wiele kaw pochodzących z segmentu specialty coffe to właśnie arabiki.

 

Cechy kawy robusta

Kawa robusta pochodzi z terenów Afryki Zachodniej. Jej plantacje znajdują się na niższych wysokościach, sięgających około 800 m n.p.m., a udział w sprzedaży na całym świecie obejmuje około 20-29%. To kawa idealna dla wszystkich osób szukających w tym napoju przede wszystkim pobudzenia, ponieważ zawartość kofeiny osiąga w jej ziarnach około 1,8-4%, a więc jest niemal dwukrotnie wyższa niż w przypadku arabiki. Kawa robusta uznawana jest jednak za mniej szlachetną odmianę, ze względu na uboższy aromat i specyficzny posmak goryczki, który może odstraszać od niej wiele osób. Z tego też względu ziarna kawy robusta są znacznie tańsze niż arabiki. Jej atutem jest jednak z kolei bogatsza crema, co powoduje, że wiele światowej klasy palarni sięga po ten gatunek, tworząc mieszanki, które mogą posmakować nawet osobom, które nie cenią samej robusty. Wiele osób ceniących z kolei ten gatunek kawy, uważa, że jej gorsza ocena spowodowana jest niewłaściwym podejściem do jej uprawy, zbiorów oraz sposobów wypalania. Warto więc czasem poświęcić uwagę nie tyle samej kawie z tej odmiany, co mieszankom tworzonym z jej wykorzystaniem, aby odnaleźć napój, który w pełni zaspokoi nasze oczekiwania pod względem pobudzenia i smaku.

 

www.kaweo.pl/pl/c/Kawy-Ziarniste/2

Brak komentarzy